ErhvervsWiki - Regnskab


Emneregister

Regnskab
Bogføring og regnskab
Det at føre regnskab er et vigtigt styringsredskab i virksomheden, men det skal også bruges til at opfylde statens regler om regnskabspligt og momsafregning.

Den daglige bogføring danner baggrund for virksomhedens årsregnskab. En god kontoplan, sombeskriver de forskellige kontis indhold, gør det lettere at sortere og bogføre. En vigtig del af bogføringen er at registrere bilag og føre regnskab.

Du skal så vidt muligt føre et dagligt betalingsregnskab, hvor du noterer alle ind- og udbetalinger. Betalingsregnskabet giver en oversigt over dagens betalinger via bank og giro. Du kan foretage registreringen i en kassekladde.

Hvis du modtager kontante indbetalinger, eller hvis du betaler for noget kontant, skal dit betalingsregnskab også indeholde et kasseregnskab. Du skal afstemme kasseregnskabet med betalingsregnskabet dagligt eller jævnligt ligesom du skal bogføre eventuelle differencer.

Kontoplan eller kaos
Virksomhedens kontoplan er et vigtigt element i bogføringen. Kontoplanen beskriver, hvad hver konto indeholder, fx salg, varekøb, bildrift. Det gør det let at sortere registreringerne.

Det kan være en god ide at udarbejde en skriftlig konteringsinstruks for virksomhedens bogføring. På den måde kan du sikre dig, at alle medarbejderne foretager ensartede og gennemskuelige registreringer.

En ny virksomhed kan som regel nøjes med en specificeret kontoplan med klare og dækkende navne på de forskellige kontogrupper og enkelte konti som fx eksportsalg, annonceudgifter m.v.

Krav til bilag
Bogføring består i at registrere bilag. Et bilag kan være en faktura eller en kreditnota, virksomheden har udstedt eller modtaget. Et bilag skal vise:
Virksomhedens navn og adresse
Hvad der er handlet med og til hvilken pris, herunder eventuelt momsbeløb
Fakturanummer og dato
Bilagsnummer
CVR-nummer.

Hvis et bilag ikke indeholder de fornødne oplysninger, kan du selv tilføje dem, hvis der er tale om småindkøb af fx kaffe eller aviser.

Hvis du primært sælger til private, er det ikke nødvendigt at udstede en faktura ved hvert salg. Du kan i stedet dokumentere salget ved hjælp af en kassestrimmel med tilhørende kasseafstemning.

Krav til regnskab
De vigtigste krav til det løbende regnskab:
Du skal hver dag føre et kasseregnskab over alle ind- og udbetalinger
Du skal så vidt muligt dagligt optælle kassebeholdningen og afstemme den med kasseregnskabet
Du skal bogføre eventuelle kassedifferencer med det samme
Hvis du hæver penge fra kassen privat eller indskyder beløb privat, skal det fremgå af kasseregnskabet
Du skal kunne fremlægge bilag som dokumentation for alle indtægter og udgifter.

SKAT udgiver særlige regnskabshæfter. De er velegnede, hvis du ikke ønsker at indregne dit momsregnskab eller dit lønningsregnskab i det almindelige regnskab.

Som en naturlig sidegevinst af dette arbejde, vil man kunne lave det årlige skatteregnskab og løbende vide, hvad der skal betales i moms.

En god regnskabspraksis fjerner meget af det "administrative bøvl", der er ved at drive virksomhed.

A-indkomstA-kasseA-skatAktieselskab
AndelsselskabAnpartsselskabAnsatteB-indkomst
BilagBogføringCVR-nummerDebitor
E-fakturaEAN nummereIndkomstElektronisk faktura
EnkeltmandsfirmaEnkeltmandsvirksomhedErhvervslinksEtableringskonto
EU momsFakturaFakturaportalForretningsplan
FølgeseddelInteressentskabKontoplanKreditnota
KreditorLetLønLæs ind-bureauLæs ind-service
MomsMomsregistreringNemKontoOIOXML
OrdreP-nummerPartnerskabRegnskab
RegnskabsprogramSE-nummerSkatteregnskabVAT
VirksomhedslukningVirksomhedsordningen

     
 Prøv en demoversion af hvad FakturaNet kan tilbyde dig: Opret kunde- og varekartotek. Opret og udskriv ordrer, følgesedler og fakturaer. Send besked pr. email vedr. faktura.  Registrer dig gratis som bruger pÃ¥ FakturaNet.dk her.
NÃ¥r du er oprettet som bruger kan du straks benytte alle gratisfunktionerne til din faktura administration.