ErhvervsWiki - Forretningsplan


Emneregister

Forretningsplan
En forretningsplan er en beskrivelse af den virksomhed, du vil etablere og en plan for, hvordan du vil drive og udvikle den.

Har du samlet alle fakta om din kommende virksomhed et sted, bliver det nemmere at overbevise familie, venner, samarbejdspartnere og banken om det realistiske i din idé.

At udarbejde en forretningsplan giver selvtillid - og respekt.

At udarbejde en forretningsplan har flere formål:

  • at hjælpe til at strukturere og virkeliggøre egne visioner
  • at samle faktaviden og overbevisende informationer
  • at give mulighed for at træffe bedre forretningsmæssige beslutninger
  • at overbevise banker og andre investorer om, at man er værd at satse på
  • at bevise at man er seriøs
  • grundlag for bedre rådgivning fra samarbejds- og sparringspartnere

En forretningsplan/business plan kan have forskellige udformninger. Ifølge bogen ´Den dynamiske Forretningsplan´ er følgende punkter vigtige at få belyst:

Resumé
Resuméet skal give bankrådgiveren, leverandøren og andre interesserede et hurtigt overblik over ens virksomhedsidé. Det bør indeholde de vigtigste oplysninger fra forretningsplanen, bl.a. en kort beskrivelse af virksomheden, mulighederne på markedet, ejerens baggrund samt centrale tal fra budget- og finansieringsplanen.

Mission
Virksomhedens mission er det fundament, virksomheden skal bygges på. Det er godt at have en slags ledestjerne for virksomhedens udvikling. Kan man finde en så god mission, at den kan vise vejen og give styrke, når dagligdagens problemer tager fat, er man kommet langt.

Personlige ressourcer og mål
At drive en nystartet virksomhed er en meget personlig ting, da ejeren eller ejerne ofte er de eneste i virksomheden. Derfor må man her sandsynliggøre for sig selv og andre, at man har den kapacitet og de ressourcer, der skal til for at drive en virksomhed.

Produktet/serviceydelsen
Livsnerven i virksomheden er den ydelse eller det produkt man sælger. Det er derfor vigtigt, at man analyserer ydelsen/produktet fra mange vinkler. Specielt skal der fokuseres på, hvad kunderne ønsker af produktet eller serviceydelsen.

Markedsbeskrivelse
Før man kan udføre nogen salgs- eller markedsføringstiltag, er det nødvendigt at vide noget om det marked, man skal ud at sælge på. For at kunne lave en god markedsføring, er det nødvendigt at have en solid viden om markedet og kunderne. Forretningsplanen skal indeholde en markedsbeskrivelse.

Salg og markedsføring
Salg og markedsføring er de tiltag, man vil gøre for at få fortalt potentielle kunder, at man eksisterer og har et interessant produkt eller en spændende ydelse. Om man skal annoncere i lokalavisen, sende breve til udvalgte kunder, have udarbejdet en internetløsning eller deltage i internationale messer kommer helt an på, hvad man sælger og hvilke kundegrupper, man vil have fat i. Men man skal forholde sig til det i forretningsplanen.

Praktisk organisering af virksomheden
Man skal have beskrevet, hvordan hverdagen i virksomheden skal fungere og man skal også prøve at tage højde for, hvad det koster at indrette og drive firmaet.

Virksomhedens udvikling
Det er ofte svært at tænke tre-fire år frem i tiden for sin virksomhed, før man overhovedet har startet den. Det vil dog være en styrke, hvis man allerede nu kan se konturerne af en større og mere interessant virksomhed, end den man sidder med fra starten.

Budgetter
Budgetter er at sætte økonomi på de planer, man har beskrevet i de foregående afsnit. Jo mere konkret man har været med sine planer, jo nemmere er det at lave budgetter. Budgetterne kan også være med til at konkretisere planerne, så det er i orden at gå tilbage og rette i planerne, hvis budgetterne viser, at de er urealistiske.

Finansiering
Finansiering betyder blot fremskaffelse af det beløb, du har regnet dig frem til, at du mangler for at starte din virksomhed.A-indkomstA-kasseA-skatAktieselskab
AndelsselskabAnpartsselskabAnsatteB-indkomst
BilagBogføringCVR-nummerDebitor
E-fakturaEAN nummereIndkomstElektronisk faktura
EnkeltmandsfirmaEnkeltmandsvirksomhedErhvervslinksEtableringskonto
EU momsFakturaFakturaportalForretningsplan
FølgeseddelInteressentskabKontoplanKreditnota
KreditorLetLønLæs ind-bureauLæs ind-service
MomsMomsregistreringNemKontoOIOXML
OrdreP-nummerPartnerskabRegnskab
RegnskabsprogramSE-nummerSkatteregnskabVAT
VirksomhedslukningVirksomhedsordningen

     
 Prøv en demoversion af hvad FakturaNet kan tilbyde dig: Opret kunde- og varekartotek. Opret og udskriv ordrer, følgesedler og fakturaer. Send besked pr. email vedr. faktura.  Registrer dig gratis som bruger pÃ¥ FakturaNet.dk her.
NÃ¥r du er oprettet som bruger kan du straks benytte alle gratisfunktionerne til din faktura administration.