ErhvervsWiki - EU moms


Emneregister

EU moms
Når momsregistrerede virksomheder sælger en vare til et andet EU-land, afhænger momsreglerne af, hvem køber er. Virksomheden skal derfor skelne mellem, om køber er:

en registreret virksomhed
en privatperson
en ikke-registreret virksomhed.


Når du sælger en vare til en momsregistreret virksomhed i et andet EU-land, skal du ikke beregne moms, hvis følgende betingelser er opfyldte:

Varen transporteres fysisk til et andet EU-land

Det momsnummer, hvorunder køber er momsregistreret i et andet EU-land, fremgår af fakturaen.

Hvis blot én af betingelserne ikke er opfyldt, skal du beregne dansk moms. Det er derfor altid nødvendigt, at varen forlader Danmark, og at købers momsnummer fremgår af fakturaen, når du ikke beregner moms.

Nogle lande anvender særlige momsnumre i forbindelse med EU-handel. Ved salg til en momsregistreret virksomhed i et sådant EU-land, er det købers EU-handelsmomsnummer, der skal fremgå af fakturaen. Betingelserne er ikke opfyldt, hvis det i stedet er købers indenlandske momsnummer, der fremgår.

Du skal som sælger kunne dokumentere, at varen er forsendt eller transporteret til et andet EU-land. Dokumentationen kan være i form af transportfaktura, fragtbrev eller erklæring fra fragtfører eller speditør.

Hvis sælger eller køber selv står for transporten til et andet EU-land, kan dokumentationen bestå i en erklæring om, at varen er modtaget i et andet EU-land.

Købers momsnummer kan kontrolleres på www.toldskat.dk.

Hvis du som momsregistreret virksomhed køber varer fra momsregistrerede virksomheder i andre EU-lande, skal du som udgangspunkt betale moms i Danmark.

Det sker ved, at varen sælges til dig uden moms, hvorefter du selv beregner momsen. Du skal anvende den danske momssats ved beregning af momsen. Det er altså den, der erhverver varen, der beregner og betaler moms.

Når du som køber selv beregner og betaler momsen, kaldes momsen for erhvervelsesmoms.

Du skal ved købet huske at oplyse handelspartneren (sælger) om dit momsnummer, da det skal fremgå af fakturaen fra sælger. Hvis dit momsnummer ikke fremgår af fakturaen, kan din handelspartner ikke sælge varerne til dig uden moms. På den måde er der en risiko for, at du kommer til at betale moms af varen 2 gange, idet du stadigvæk skal beregne og betale dansk moms (erhvervelsesmoms).

Du skal angive dit momsnummer som DK + det 8-cifrede momsnummer.

Er der fejl i momsnummeret, skal du henvende dig til handelspartneren og få momsnummeret rettet.

A-indkomstA-kasseA-skatAktieselskab
AndelsselskabAnpartsselskabAnsatteB-indkomst
BilagBogføringCVR-nummerDebitor
E-fakturaEAN nummereIndkomstElektronisk faktura
EnkeltmandsfirmaEnkeltmandsvirksomhedErhvervslinksEtableringskonto
EU momsFakturaFakturaportalForretningsplan
FølgeseddelInteressentskabKontoplanKreditnota
KreditorLetLønLæs ind-bureauLæs ind-service
MomsMomsregistreringNemKontoOIOXML
OrdreP-nummerPartnerskabRegnskab
RegnskabsprogramSE-nummerSkatteregnskabVAT
VirksomhedslukningVirksomhedsordningen

     
 Prøv en demoversion af hvad FakturaNet kan tilbyde dig: Opret kunde- og varekartotek. Opret og udskriv ordrer, følgesedler og fakturaer. Send besked pr. email vedr. faktura.  Registrer dig gratis som bruger pÃ¥ FakturaNet.dk her.
NÃ¥r du er oprettet som bruger kan du straks benytte alle gratisfunktionerne til din faktura administration.